tiistai 18. maaliskuuta 2014

Mysliaamiainen

Näköjään tässä tulee nyt parisen ruokapostausta peräjälkeen tänään ja huomenna. :-) Oli flunssaisena vähän tekemisen puutetta...Nekkulin ja viisivuotiaan lisäksi. :-D Noh, loppuviikosta tulee sitten fashionia ja pikkuinen kisakin lähiaikoina tulossa, joten kannattaa pysyä kuulolla. Voi vaikka voittaa jotain ihanaa...<3
Viime viikko meni siis enemmän tai vähemmän kevätflunssassa, joten aikaa tuli vietettyä neljän seinän sisällä tavallista enemmän. Hyviä keinoja flunssan selättämiseksi lienee vain lepo ja odottaminen, mutta jotain pientä puuhaa sentään piti kehitellä. Esimerkiksi omatekoinen mysli. :-) Meillä myslin suurkuluttaja on toinen puolisko. Minulle maistuvat erilaiset pähkinät ja siemenet sellaisenaan. Koska olin itse hiukan puolikuntoinen, odottelin kiltitsti, kun tarveaineet saapuivat päivän päätteeksi kaupasta kotiin. 
Parasta myslin tekemisessä on, kun pääsee upottamaan kätensä ihanaan, tahmaiseen myslisekoitukseen ja toiseksi parasta on huumaava tuoksu, joka tulee uunissa paahtamisesta. Useampi tunti paahtamista ja keittiöstä leijailee mausteinen ja lämmin tuoksu muualle kotiin. <3

Myslin tekemiseen tarvittiin:
  • 6dl kaurahiutaleita
  • 6dl spelttihiutaleita
  • 1dl vehnäleseitä
  • 1dl pellavansiemeniä
  • 1dl kurpitsansiemeniä
  • 2dl auringonkukansiemeniä
  • 1dl murskattuja hasselpähkinöitä
  • 1dl murskattuja manteleita
  • 1dl kookoshiutaleita
  • 1dl rusinoita
  • 21/2 dl vettä
  • 4rkl hunajaa (reippaasti sinne päin)
  • 4rkl rypsiöljyä
  • 1rkl kardemummansiemeniä, hienonna morttelissa
  • ripaus fariinisokeria 
  • huiskautus vanilijauutetta
Sitten vaan:
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet leivinpaperoidulla uunipellillä.
  2. Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Lisää hunaja, öljy ja kardemumma samalla sekoittaen.
  3. Kaada neste kuivien aineiden päälle ja kääntele niin, että massasta tulee tasaisen kosteaa.
  4. Ripottele joukkoon vielä hiukan fariinisokeria ja vanilijauutetta.
  5. Paahda mysliä uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kääntele aika ajoin, jotta mysli ei pala.
  6. Laske uunin lämpötila 100 asteeseen ja anna myslin olla uunissa 1-2 tuntia tai kunnes se tuntuu kuivalta. Anna jäähtyä. Säilytä ilmatiiviissä astiassa.


Ihanan paahteinen lopputulos! Väri vaihtuu uunissa kullanhohtavaksi. Harmi, kun tuoksua ei saa tähän samaan postaukseen. :-) Mysli sopii nautittavaksi maidon ja jugurtin sekä hedelmien kera. Itse käytin ohjeessa runsaasti hunajaa, koska se tuo kaipaamaani makeutta mysliin. Valmistaessasi tätä herkkua, voit toki käyttää melkein mitä vaan raaka-aineita mainittujen lisäksi. Ensi kerralla laitan mukaan reippaammin erilaisia kuivattuja hedelmiä, mutta niitä en laita vielä paahtovaiheeseen, etteivät ne pala. Mausteista mukaan voisi laittaa kanelia. Miltäköhän maistuisi mukaan sekoitettu vaahterasiirappi hunajan sijaan...? Nam! Kotona tehty mysli on mielestäni juuri sitä arjen luksusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita