maanantai 5. toukokuuta 2014

Pekaanipähkinä-kolapiiras Leilan tapaan

Kuinka maanantai on alkanut? Karmea ilma ainakin! Onneksi loppuviikkoa kohti pitäisi sään muuttua... 
Meillä kuluneeseen viikonloppuun kuului hyvää ruokaa ja paljon! Ensin sain lauantaina nauttia Helsinkiläisen Brondan Espa-menusta ja sunnuntaina vuorossa oli oman keittiön antimia. Meillä tarjottiin mm. lohta ja tuoretta vihreää parsaa, sekä hedelmiä suklaafonduen kanssa. Nam! Viime viikon puolella vietetystä vapusta jäi kameraan kuvia pekaanipähkinä-kolapiiraan verran, joten tässä viikon alkuun sen ohje. Varoitus! Tekele on äkkimakea. :-D
Kyse on ruotsalaisen Leila Lindholmin reseptistä. Olen tehnyt jo iät ja ajat paljon leivonnaisia tämän ruotsalaiskaunottaren ohjeilla ja ne ovat supertoimivia. Unelmissani muuten asun ja puuhaan itsekin hänen keittiönsä kaltaisessa leivontakeitaassa. 
Jokatapauksessa, pekaanipähkinä-kolapiiraassa pisimmän ajan ottaa kolan keittely, johon kannattaa varata aikaa runsas tunti. Lopputulos on odottelun arvoinen! Ja tuoksu keittiössä valloittava. <3
Tarvitset:

Pohjaan

  • 150g voita
  • 4dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 1 kananmuna
  • 1/2 rkl vettä
Täytteeseen:

  • 1 vanilijatanko
  • 5dl kuohukermaa
  • 3dl sokeria
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 2 rkl hunajaa
  • 11/2 dl vaaleaa siirappia
  • 1rkl hyvälaatuista kaakaojauhetta
  • 50g pehmeää voita
  • 2 kourallista pekaanipähkinöitä
  1. Valmista murotaikina nyppimällä kuutioitu voi jauhojen ja tomusokerin kanssa. Lisää kananmuna ja vesi ja vaivaa sen verran, että muodostuu tasainen taikina. Älä sekoita liikaa. Kiedo taikina kelmuun ja laita jääkaappiin n. 30 minuutiksi. Tästä annoksesta tulee kaksi piiraspohjaa, mutta koska yhdellä kananmunalla mennään, tulee samaan aikaan tehtyä siis joku toinenkin piiras. :-)
  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista pohjaa uunissa n. 10-15 minuuttia. Reunat kannattaa tukea foliolla ennen paistamista, etteivät ne valu ja pohjaan pistellä haarukalla reikiä.
  3. Halkaise vanilijatanko ja raaputa puolikkaista siemenet irti. Sekoita täytteen kaikki ainekset voita lukuunottamatta kattilassa ja keitä hiljalleen runsaan tunnin ajan. Minulla kesti keittämisessä n. 1,5 tuntia. Kola paksuuntuu loppuvaiheessa ja voit kokeilla kypsyyttä ns. kuulakokeella: Pudota pisara kolaa jääkylmään veteen. Kolan kuuluisi jähmettyä kovaksi kuulaksi. Jos seos on valmista, sekoita voi nokareina mukaan. 
  4. Kaada seos piiraspohjan päälle ja levitä pintaan pähkinät. Jäähdytä piirasta viileässä.

Tuli vähän niinku kirjassa. :-) Paitsi pohja olisi voinut olla hiukan ohuempi. Ja pähkinöitä hiukan enempi...ja...ja...ja... aina pitäisi tulla täydellistä. :-D Hyvää se kuitenkin on. Suosittelen kokeilemaan.

Kuvat:
FashionHunny
Leila Lindhom

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita