perjantai 21. marraskuuta 2014

Kanaa muutaman viikon takaiselta illalliselta
Vielä viikonloppuun helppo ja superhyvä kanaresepti, jonka toteutin jokin aikaa sitten. Tämä resepti ei ole omani vaan mestarikokki Jamie Oliverin, mutta yhtä kaikki, suosittelen. Muutin muutamia juttuja reseptissä, eli en esimerkiksi käyttänyt korianteria, koska kaikki eivät perheessämme pidä siitä ja laitoin oluttakin varmaan tuplamäärän uunihaudutukseen. Lopputulos oli kuitenkin huikean hyvä! Viimeisin ylläolevista kuvista ei ole ehkä ihan niin mairitteleva ja en viitsinyt tölkinnokassa roikkuvaa lintuparkaa häpäistä enempää laittamalla prosessin kaikkia kuvia tänne. Uskokaa nyt kuitenkin, että homman kokeilu kannattaa. Reseptin saat täältä, mutta itse voin tässä yhteydessä infota kohdat, joissa kannattaa hidastaa tahtia. Niitä on muutama.
Ensiarvoisen tärkeää on löytää sopiva kana ruokalajin valmistamiseen. Soittelin ympäri pääkaupunkiseutua ja hain kanan loppujen lopuksi Helsingin Stockmannin Herkústa. Sieltä ainakin sai kanan tuoreena ja oikean kokoisena. Tuntuu, että kokonaista kanaa on aika vaikeaa löytää, ja pakastetta en halunnut. Hallista en tosin kysynyt. Voi olla, että sieltä olisin saattanut löytää etsimäni. Kannattaa varata kotona kanan öljyämiseen ja mausteiden hieromiseen tarpeeksi suuri vuoka. Homma on tällöin helppoa ja siistiä. Myös kunnon mortteli kuuluu jokaisen kunnon kotikokin varustukseen. Morttelilla mausteista saa enemmän makua irti, kuin valmiista jauheista. Toki niitäkin voi käyttää, jos haluaa. Jos joku muuten tietää kivimorttelille hyvän puhdistuskeinon, otan vinkkejä mielelläni vastaan. Viimeksi tuo osuus oli mielestäni se koko prosessin hankalin, koska haluan saada aina kaikki välineet käytön jälkeen superpuhtaiksi. Tuo kivimortteli osoittautui varsinaiseksi kiusankappaleeksi...
Kun mausteet oli hienonnettu ja kana käsitelty, oli aika tarjota perheen päälle lasillinen olutta, jotta sain tölkistä ylämääräistä olutta pois. Valitsin itse tähän ohjeeseen 0,5 l tölkin Jamien 0,33 l sijaan, koska aavistin, että pikku tölkki hulahtaa kanan sisään kokonaan. Se oli hyvin ajateltu, koska niin olisi juuri käynyt. Jätin kuitenkin tölkkiin enemmän olutta, kuin ohjeessa, koska korkeamman tölkin kiikkeryys ja kaatumisvaara uunissa arveluttivat minua. Eli kun uuni oli valmis ja kana tölkitetty, siirsin sen todella varovaisesti uuniin istumaan. Uunin pellitkin muuten taitavat olla hiukan epätasaisia joskus tai pienillä kaadoilla varusteltuja, joten ole varovainen, kun siirrät kanaa uuniin. Kaatumisvaara tuntui todelliselta!
Tästä eteenpäin kaikki menikin ihan ohjelman mukaan ja vielä viimeinen silaus suoritettiin hyvällä grillikastikkeella ja kevätsipulilla, sekä chilillä. Itse valmistin lisäkkeeksi suppilovahveromuhennosta ja perinteistä perunamuusia, mutta kyllä kai kylkeen sopisi vaikka riisi ja joku ihana tulisempi kastikekin. Kanan kuoresta tuli ihanan rapea ja maku oli sisältä todella mehukas! Lihaa kanassa on todellakin enemmän, kuin pikkuruisessa broitskussa, joten suosittelen kokeilemaan kanaa muissakin ruokalajeissa. Kyseessä on ihan eri liha ja laatu, kuin parhaimmassakaan broilerikasvatissa. 
Olin etukäteen ajatellut, että annoksesta riittää seuraavallekin päivälle, koska Viisivuotias ei niin paljoa syö ja Nekkuli keskittyi lähinnä kanalla höystettyyn perunamuusiin. Isoin luukasa löytyi kuitenkin perheen pään edestä, joten se siitä suunnitelmasta. Sain kuitenkin kommentit:" Tällaista lisää taas", joten uskon itsekin, että meillä tätä ruokalajia kokeillaan toistekin. Voisihan sitä varioida vaikka siiderikanaksi ja mausteseokseenkin laittaa vaikka mangoa ja curryä...Hmmmph! Täytyypä suunnitella!
Ja hei...laitetaan nyt tähän se valmiskin kana, olihan se nyt upea näky! Ja tuoksu oli ihan mahtava!!!

Kuvat:
FashionHunny

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita