torstai 10. huhtikuuta 2014

Pieni vaiva, suuri nautinto

Aamu alkaa joskus ruusuilla tanssien, joskus sadetta katsellen. Tällä viikolla on ollut enemmän ruusuja, joten aamuisin on ollut aikaa vaikka leipoa. <3 Joskus voi hemmotella itseään päiväkahvihetkellä, johon on huomaavaisesti panostanut jo aamulla. :-) Tein yksi aamu taateli-saksanpähkinä neliöitä kahviherkuksi itselleni. Taateleita keitettiin ensin omenamehussa mausteiden kanssa, jolla taattiin ihana tuoksu kotiin aamupäiväksi. Hauskaa, kuinka taatelit, inkivääri ja kaneli sopivat muunkinlaisiin herkkuihin, kuin vain jouluisiin.

Tarvitset:
  • 400g kuivattuja taateleita
  • 4dl omenatäysmehua
  • 2tl kanelia
  • 1/2 tl neilikkaa
  • ripaus inkivääriä
  • 3rkl sitruunamehua
  • 5dl vehnäjauhoja
  • 2tl leivinjauhetta
  • 5dl fariinisokeria
  • 300g saksanpähkinöitä
  • 4dl kaurahiutaleita
  • 1/2tl suolaa
  • 350g voita
Tästä ohjeesta tulee kokonainen uunipellillinen, eli ohje on tosi reilu ja sopii vaikka isompiin juhliin. Itse tein aamusella puolikkaan annoksen ja siitäkin riitti iltapäivän kahvivieraille ja vielä seuraavaankin päivään. Herkku sopii myös vaikka myyjäisiin annospaloina leikattuna ja kauniisti sellofaaniin pakattuna. Nam!

Valmistus:
  1. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Aloita hienontamalla taatelit kattilaan. Lisää omenamehu ja mausteet. Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 15 min. Sekoita välillä. Nosta seos jäähtymään sivuun ja sekoita joukkoon sitruunamehu.
  2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään kulhossa. Lisää sokeri, kaurahiutaleet, suola ja karkeasti rouhitus pähkinät. Lisää voi ja nypi taikina murumaiseksi.
  3. Levitä puolet taikinasta pellille ja painele seos tiiviiksi. Levitä päälle taatelisose. Ripota päälle loppu taikina ja painele kevyestipinta tasaiseksi.
  4. Paista piirasta n. 30 min. 175 asteessa, kunnes levy on tasaisesti ruskistunut. Lämpimänä voit tarjota piirasta hyvän vanilijajäätelön kanssa. Jäähtyneenä piiras kannattaa leikata terävällä veitsellä paloiksi. Piiraan voi koristella halutessaan pähkinöillä ja vaikka raidoittaa sokerivesikuorrutteella.
Itselläni ei aamussa jäänyt koristelulle aikaa, mutta kauniitahan nämä ovat ilman sokeriakin. Ensi kerralla sitten teen oikein superhienoja! Kahvikupillisen kera oli ihanaa viettää pieni hetki aamupäivässä ja vähän kurvailla nettiputiikkeja. Joku pieni paketti taisikin juuri kolahtaa luukusta! Siitä huomenna...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita