torstai 29. toukokuuta 2014

Hatut tuli!

Jee! Nyt kokoelma on valmis. Nimittäin kasa hattuja, joista osan tilasin verkon kautta ja osan hankin Korkeavuorenkadun Daisy&Don-lastenvaateliikkeestä. Hankin samaan hengenvetoon kesäpipon ja lierihattuja, joilla mennään tuleva kesä ja alkusyksy. Syy miksi hurahdin hiukan reippaanlaisesti on se, että Nekkulin pää on saavuttanut mitan, josta se ei enää samaa pikkuvauvan tahtia isone. Nämä 50 cm:n unelmat käyvät siis jonkin aikaa. Koska pikku neitimme ei ole ollenkaan innostunut auronkolasien käyttäjä, ratkaisen asian ensihätään liereillä ja rattaiden kuomulla. Aurinkolasikoulutus on kyllä päällä, trust me!
Hattuja siunaantui rytäkässä mm. italialaiselta Sottocopertalta, Monnalisalta ja Greviltä. Lisäksi tuli yksi Tartine&Chokolat-merkiltä. Kaksi viimeistä mainittua ovat täältä
Tiedän. Merkit kuulostavat hienoilta, ja ovathan ne toki sitä. Omaan kulutuskäyttäytymiseeni tässä kohdassa on kuitenkin ainakin yksi fiksulta kuulostava syy. Asiasta voi tietysti olla montaa mieltä, mutta tämä on minun mielipiteeni. Se on muodostunut pyöriessäni muotikaupan parissa muissa yhteyksissä.

Meidän vauva on tosi kova pistämään suuhunsa kaikkea. Usein jalastakin tempaistaan kengät ja sukat ja ne pistetään suuhun. Samoin lähtee päästä aika ajoin pipo ja se imeskellään märäksi pienessä suussa. Noh... Sen verran vaatetavarasta, joka kulkee pidemmän matkan ja maksaa hiukka vähemmän, kuin Euroopasta tuleva, pieniä sarjoja sisältävä korkealaatuisempi verrokkinsa... 
Kun vaate, kenkä tai asuste on valmis tuotantolinjalta, se usein pitää käsitellä myös kuljetusta varten. Tämä siis vielä raaka-aineiden ja varastointikäsittelyn lisäksi. Laivat, joissa kontit tulevat ja niiden sisältämä rahti, altistuvat sekä kosteuden vaihtelulle, että lämpötilanvaihteluille. Tuotteet pitää siis käsitellä pitkää matkaa varten niin tuholaisten,- kuin homeenestoaineilla. Ei tietenkään pidä olla naiivi. Varmasti kalliimmissakin tuotteissa kankaat tehdään muualla, ja ne puolestaan käsitellään. Kuitenkin kuljetus ja varastointi isoissa varastomäärissä vaatii tavaralta pidempää säilyvyyttä. Näinhän on elintarvikkeidenkin kanssa. Useampi meistä haluaa ravinnossaan suosia esimerkiksi lähiruokaa ja luomua juuri puhtauden takia. Miksemme siis suosisi puhtaampaa myös vaatetuksessa. Tämä voi jäädä epähuomiossa noteeraamatta, kun keskitytään isossa tuotannossa puhuttaessa työolosuhteisiin ja palkkoihin. Myös siis kuljetus ja varastointi vaikuttaa tavaran laatuun, jonka saamme. Tämä siis vain pieni huomio itseltäni, miksi toivon saavani pukea jälkikasvuani tuotteisiin, jotka olisivat kulkeneet lyhyemmän matkan ja seisseet varastossa lyhyemmän aikaa. Tietysti hyvä laatu myös vähentää hankintojen määrää ja kelpaa kierrätykseen paremmin, kuin puhtaasti tekstiilijätteeksi menevä tavara. Yhteenvetona siis: osta mitä tahansa ja kuinka paljon  vain, mutta ole aina tietoinen vaihtoehdoista kun teet ostopäätöstä ja sittenhän voit päättää mitä haluat. Minä muodostan päätökseni mm. edellämainitulla tavalla. Ajatus, että vauveli imeskelee koko homeenestoainerepertuaarin tuntuu ikävältä. Samahan se on omissakin vaatteissa. Laitat vaikka jalkaan homeenestoaineella ja palonestoaineella käsitellyn kangastossun. Jalan lämmitessä, koko kemikaalikomeus imeytyy omaan kroppaan... :-( Hui! 
(Jos tässä kohtaa markkinamiehet ovat sitten laittaneet omat euronsa vielä eurooppalaisen tavaran hintaan päälle, se suotakoot.)
Itse hatut sitten. :-) Kuvat puhukoot puolestaan! Aluksi vaaleanpunainen Sottocopertan pipo (joka on jatkuvasti suussa) ja Monnalisan pitsinen lierihattu.
Grevin upea lierihattu valkoisella rusetilla. Sopii muuten mainiosti myös farkkujen kanssa. Grevin hatussa on ripsinauha ja se on muita enemmän "hattumaisempi". Johtuu varmaan alkuperästä, eli kyseessä hattuihin erikoistunut perheyritys.

Tartine&Chokolat-aurinkohatussa on myös pieni lieri. Hattu on lurttana kangashattu. Vaaleanpunainen pepita-juttu sopii täysin erilaiseen tyyliin kuin edellinen. Kesämekot saa kaverin. :-)
Semmoisilla ajatuksilla hattukaupoilla. Korostan, että nämä ovat omia ajatuksiani, kuten tässä blogissa kaikkiaankin. Jos ne eivät muuta konkreettista tee, niin ainakin tukevat eurooppalaista suunnittelua. :-D Ihanaa vapaapäivää!

Kuvat:
FashionHunny


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita