tiistai 12. elokuuta 2014

Herttuattaren herukkahillo ja vadelmaa puutarhamustikan kera

Huomenta! Onko aamupuuro jo syöty? Tässä olisi ollut sille kaveri. Tai vaikka croisantille. Olen viettänyt jonkin verran aikaa maalla kesällä ja saanut maleksittua marjapensaissakin kiitettävän paljon. Nekkuli rähisi vieressä aika ajoin, mutta kyllä hän pikkuhiljaa tottui ajatukseen sadonkorjuusta, ja otti osaa sotkemalla itsensä milloin vadwelmalla, milloin mustikoilla. <3
Olen aina ollut hillon mussuttaja. Ja keittäjä. Siitä asti kun innostus keittiöjuttuihin on ylipäätään herännyt, olen keitellyt purkkeihin ja purnukoihin täytettä. Peritö tulee varmaan äidinmaidossa, koska kotona meillä on aina tehty lettuhillot ja täytteet oman maan marjoista ja hedelmistä. Olen ehkä hieman maltillisempi hilloaja, kuin äitini. Hänellä oli aina tapana keittää ämpärikaupalla esimerkiksi mansikkahilloa. Sitä sitten syötiin koko talvi. Myöhemminkin opiskeluaikoina kotoa poismuutettuani, kävin täydentämässä säilykevarastoni vanhempien kylmiöstä. Nykyään rajoitan hiukan tuota määrää ja keitän aina sen verran, kuin on järkevää säilöä, ja määrän, joka tulee varmasti syötyä. Kesällä pakastetuista marjoistahan voi hilloa keitellä pitkin talveakin.


Yksi superparhaista kirjoista, joista olen ammentanut tähän säilöntähysteriaani potkua, on Margit Heikkilän opus Säilö kesän sato. Kirja on aikaisemmin ilmestynyt nimellä Kesän kaunein sato, ja se sisältää IHAN kaiken perusjutun säilömisestä, mitä puutarhan ja metsän marjoihin tulee. Mukana on vinkkejä, säilönnän perusohjeita, joita voi muunnella, sekä leivontaohjeita sadosta. Saakohan kirjaa enää mistään....Kyseessä on kohtalaisen vanha teos. Mutta hyvä! Ei liian paksu tiiliskivimäinen, vaan helppo, mukana kulkeva pikkukirja. Kustantajalle vaan terveiset. :-)
Tuosta kirjasta olen tänä vuonna napannut kaksi ohjetta, joita olen sitten hiukan muunnellut. Kuningatarhillosta tuli vadelmahilloa puutarhamustikoiden kera, ja herttuattaren herukkahilloon livahti joukkoon nektariinia. Seuraavassa ohjeet.

Muunnelma kuningatarhillosta


500g vadelmia
500g pensasmustikoita
300g hillosokeria
2 tl vaniliasokeria
hiukan limeä tai vaikka raastettua inkivääriä

Mittaa marjat ja sokeri kattilaan. keitä miedolla lämmöllä sekoittamatta 10 minuuttia. Kuori vaahto ja mausta vaniliasokerilla ja muilla haluamillasi mausteilla. Tölkitä heti puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje nopeasti ja vie viileään.
Maustaminen on tässä versiossa se kokin juttu, koska puutarhamustikat ovat maultaan miedompia, kuin metsämustikat. Mukaan voi edellämainittujen lisäksi heitellä milloin mitäkin. Vaikka kardemummaa.

Herttuattaren herukkahillo ja sinne eksyneet nektariinit


1,5 l punaisia viinimarjoja
1/4 l mansikoita
kaksi kypsää nektariinia paloiteltuna
1 dl vettä
1/2 hillosokeria

Riivi viinimarjat kattilaan. Lisää mansikat ja nektariinin palat, sekä vesi. Anna kiehua 10 minuuttia. Sekoita joukkoon hillosokeri ja anna kiehua miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä 30 minuuttia. Sekoita välillä ja kuori sitten vaahto pinnalta. Tölkitä hillo ja sulje tölkit heti.

Tiesitkö muuten, että valkoherukoista tehty hillo on erinomaista leivosten täytteissä ja jälkiruokien kanssa? Punaiset marjat ovat hiukan happamampia, joten siksi tässä nektariini ja mansikat toivat raikkaaseen makuun sopivasti lisää makeutta. Nam, nam! Sellaista tällä kertaa. <3

Kuvat:
FashionHunny
Ohjeet:
Munnelmia kirjasta Säilö kesän sato
Purkit:
Country White

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita